Denumire dată cantității totale de substanță (de exemplu, o substanță chimică sau un nutrient) administrată, consumată sau absorbită de un organism, o populație sau un ecosistem individual.
Doză (absorbită): Doza absorbită, uneori denumită simplu „doză”, este cantitatea de energie absorbită pe unitatea de masă a produsului alimentar iradiat.
Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius
Informații importante despre acest subiect sunt și în:
Doză de referință
Denumire dată dozei minime dintr-o substanță care produce un risc clar, de nivel scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10 % a unui efect toxic specific, precum...
DZT
Denumire dată dozei zilnice tolerabile (DZT), care reprezintă o estimare a cantității de substanță din alimente sau din apa de băut care nu este adăugată intenționat (de exemplu, contaminanții) și...
DR (Doză de Referință)
Denumire dată dozei de referință (DR), care este doza minimă dintr-o substanță care produce un risc clar, de nivel scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10 % a unui...
DST (Doză Săptămânală Tolerabilă)
Denumire dată dozei săptămânale tolerabile (DST), care reprezintă aportul maxim de substanțe din alimente (de exemplu, nutrienți sau contaminanți) care poate fi consumat săptămânal toată viața fără...