Codul detaliază reglementările și cerințele pentru utilizarea radiațiilor ionizante în procesarea alimentelor, având ca scop controlul agenților patogeni, reducerea infestărilor, inhibarea germinării și prelungirea duratei de viață a produselor. Acesta oferă îndrumări privind siguranța procesării, controlul dozei, ambalarea, depozitarea și etichetarea alimentelor iradiate, asigurând astfel conformitatea cu standardele internaționale de igienă și siguranță alimentară.

CXC 19-1979
Sursa: Codex Alimentarius

Introducere

Iradierea alimentelor este procesarea produselor alimentare prin radiații ionizante în scopul, printre altele, de a controla agenții patogeni alimentari, de a reduce sarcina microbiană și infestarea cu insecte, de a inhiba germinarea culturilor de rădăcină și de a prelungi durata de viață a produselor perisabile. Multe țări utilizează iradiatoare industriale pentru procesarea produselor alimentare în scopuri comerciale.

Controlul reglementar al iradierii alimentelor ar trebui să ia în considerare Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXC 106-1983) și acest Cod.

Scopul controlului reglementar al produselor alimentare iradiate ar trebui să fie:

  1. să asigure că procesarea alimentelor prin radiații este implementată în mod sigur și corect, în conformitate cu toate standardele CXC relevante și cu codurile de practică igienică;
  2. să stabilească un sistem de documentație care să însoțească produsele alimentare iradiate, astfel încât faptul că au fost iradiate să poată fi luat în considerare în timpul manipulării, depozitării și comercializării ulterioare; și
  3. să asigure că produsele alimentare iradiate care intră în comerțul internațional sunt conforme cu standardele acceptabile de procesare prin radiații și sunt etichetate corect.

Scopul acestui Cod este de a oferi principii pentru procesarea produselor alimentare cu radiații ionizante care sunt consistente cu standardele CXC relevante și cu codurile de practică igienică. Iradierea alimentelor poate fi integrată ca parte a unui plan HACCP unde este aplicabil; însă, un plan HACCP nu este necesar pentru utilizarea procesării prin radiații a alimentelor procesate în scopuri diferite de siguranța alimentară. Prevederile acestui Cod vor oferi îndrumări procesatorului de radiații pentru a aplica sistemul de Analiză a Riscurilor și Puncte Critice de Control (HACCP), așa cum este recomandat în Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969), unde este aplicabil pentru scopuri de siguranță alimentară, la alimentele procesate prin radiații ionizante.

1. Obiective

Acest Cod de Practică Codex pentru Procesarea Alimentelor prin Radiații identifică practicile esențiale care trebuie implementate pentru a realiza o procesare eficientă a produselor alimentare prin radiații într-un mod care menține calitatea și produce alimente sigure și potrivite pentru consum.

2. Scop, utilizare și definiții

2.1 Scop 

Acest Cod se ocupă de produsele alimentare procesate prin raze gamma, raze X sau electroni accelerați, în scopul, printre altele, de controlul agenților patogeni alimentari, reducerea sarcinii microbiene și infestarea cu insecte, inhibarea germinării culturilor de rădăcină și prelungirea duratei de viață a alimentelor perisabile.

Acest Cod acoperă cerințele procesului de iradiere într-o unitate; de asemenea, ia în considerare alte aspecte ale procesului, cum ar fi producția primară și/sau recoltarea, tratamentul post-recoltare, depozitarea și expedierea, ambalarea, iradierea, etichetarea, depozitarea și manipularea post-iradiere și instruirea.

2.2 Utilizare

Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969) și anexa sa privind aplicarea sistemului HACCP, precum și alte standarde CXS relevante și coduri de practică igienică, ar trebui să fie utilizate împreună cu acest document. Deosebit de relevante sunt Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983) și Standardul General pentru Etichetarea Alimentelor Preambalate (CXS 1-1985).

2.3 Definiții

În scopul acestui Cod, termenii de mai jos sunt definiți astfel:

Iradierea Alimentelor: Procesarea produselor alimentare prin radiații ionizante, în special raze gamma, raze X sau electroni accelerați, așa cum sunt specificate în Standardul General Codex pentru Alimentele Iradiate.

Alimente Iradiate: Produse alimentare procesate prin radiații ionizante în conformitate cu Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983). Astfel de alimente sunt supuse tuturor standardelor, codurilor și reglementărilor relevante aplicabile omologului neiradiat.

Dosimetrie: Măsurarea dozei absorbite de radiații într-un punct specific într-un mediu absorbant dat.

Doză (absorbită): Doza absorbită, uneori denumită simplu „doză”, este cantitatea de energie absorbită pe unitatea de masă a produsului alimentar iradiat.

Raportul de Uniformitate a Dozei: Raportul dintre doza absorbită maximă și cea minimă în lotul de producție.

Distribuția Dozei: Variația spațială a dozei absorbite în întregul lot de producție, cu valori extreme fiind doza absorbită maximă și doza absorbită minimă.

Limită de Doză: Doza minimă sau maximă de radiații absorbită de un produs alimentar prescrisă în reglementări din motive tehnologice. Astfel de limite de doză sunt exprimate ca intervale sau ca valori individuale inferioare sau superioare (adică, nicio parte a produsului alimentar nu trebuie să absoarbă mai puțin sau mai mult decât o cantitate specificată).

3. Tratamente pre-iradiate

3.1 Producție primară și/sau recoltare

Produsele alimentare primare destinate procesării prin radiații trebuie să fie conforme cu Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969), având referire la cerințele igienice, precum și cu alte standarde CXS relevante și coduri de practică pentru producția primară și/sau recoltare, care asigură că alimentele sunt sigure și potrivite pentru consumul uman.

3.2 Manipulare, depozitare și transport

Intenția de a procesa produse alimentare prin iradiere nu impune cerințe unice privind manipularea, depozitarea și transportul produselor alimentare înainte și după iradiere. Toate etapele procesării, adică pre-iradiere, iradiere și post-iradiere, trebuie să fie conforme cu bunele practici de fabricație pentru a maximiza calitatea, a minimiza contaminarea și, dacă sunt ambalate, a menține integritatea ambalajului.

Radiațiile sunt aplicate produselor alimentare în formele în care acestea sunt în mod normal pregătite pentru procesare, comercializate sau utilizate altfel. Alimentele destinate procesării prin radiații trebuie să fie conforme cu cerințele de manipulare, depozitare și transport ale Principiilor Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969) precum și cu standardele CXS relevante și codurile de practică pentru alimente specifice.

4. Împachetare

În general, pentru a evita contaminarea sau infestarea după iradiere, produsele alimentare ar trebui ambalate în materiale care oferă o barieră eficientă împotriva re-contaminării și re-infestării. Ambalajul trebuie, de asemenea, să îndeplinească cerințele țării importatoare.

Dimensiunea și forma recipientelor care pot fi utilizate pentru iradiere sunt determinate, în parte, de caracteristicile de operare ale unității de iradiere. Aceste caracteristici includ sistemele de transport al produselor și sursa de iradiere, deoarece acestea afectează distribuția dozei în interiorul recipientului.

5. Stabilire: Proiectare, Facilități și Control

Autorizarea unei unități pentru iradierea alimentelor presupune acordarea aprobării unei unități licențiate pentru procesarea prin radiații în general pentru a iradia produse alimentare. Autorizarea poate fi de natură generală sau emisă pentru clase sau grupuri specifice de produse alimentare.

Unitățile care efectuează iradierea produselor alimentare ar trebui să îndeplinească standardele adecvate de siguranță ocupațională și condiții bune de igienă, inclusiv:

  • Reglementări privind proiectarea, construcția și operarea unităților de radiații
  • Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969)
  • Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983) și acest Cod

5.1 Design și aspect

Această secțiune se ocupă de zonele în care produsele alimentare sunt depozitate și iradiate. Prevenirea contaminării necesită ca toate măsurile să fie luate pentru a evita contactul direct sau indirect al produsului alimentar cu sursele de potențială contaminare și pentru a minimiza creșterea microorganismelor.

Unitățile de iradiere sunt proiectate pentru a oferi spațiu de depozitare pentru produse alimentare Iradiate și neiradiate (în condiții de temperatură ambientală, refrigerată și/sau înghețată), un irradiator și infrastructura normală pentru personal și servicii de uzină, inclusiv întreținerea înregistrărilor. Pentru a realiza controlul inventarului, trebuie să existe prevederi atât în proiectarea, cât și în operarea unității pentru a menține separate produsele alimentare Iradiate și neiradiate. Această separare poate fi realizată prin mișcarea controlată într-o singură direcție a produselor alimentare prin uzină și prin zone de depozitare separate pentru produsele alimentare Iradiate și neiradiate.

Unitățile de radiații trebuie proiectate pentru a asigura o doză absorbită în produsul alimentar în limitele minime și maxime, în conformitate cu specificațiile procesului și cerințele reglementărilor guvernamentale. Din motive economice și tehnice (de exemplu, menținerea calității produsului), diverse tehnici sunt utilizate pentru a minimiza raportul, denumit raportul de uniformitate a dozei.

Următorii factori guvernează în mare măsură selecția designului iradiatorului:

  1. Mijloacele de transport al produselor alimentare: Designul mecanic al sistemelor de iradiere și transport, inclusiv geometria sursă-produs în procesul dat, așa cum este necesar de forma produsului, de exemplu, vrac sau ambalat, și proprietățile acestuia.
  2. Gama de doze: Gama de doze necesare pentru procesarea unei varietăți largi de produse pentru diverse aplicații.
  3. Rata de producție (Throughput): Cantitatea de produs care trebuie procesată într-o perioadă de timp definită.
  4. Fiabilitate: Proprietatea de a oferi performanțe corecte, așa cum este necesar.
  5. Sisteme de siguranță: Sistemele destinate să protejeze personalul de operare de pericolele reprezentate de radiații.
  6. Conformitate: Respectarea bunelor practici de fabricație și a reglementărilor guvernamentale relevante.
  7. Costuri de capital și operaționale: Considerațiile economice de bază necesare pentru operarea sustenabilă.

5.2 Surse de radiații

Așa cum este descris în Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983), următoarele surse de radiații ionizante pot fi utilizate în iradierea alimentelor:

  1. Raze gamma provenite de la radionuclidele60Co sau 137Cs;
  2. Raze X generate de la surse mecanice operând la sau sub un nivel de energie de 5 MeV; și
  3. Electroni generați de la surse mecanice operând la sau sub un nivel de energie de 10 MeV.

5.3 Controlul funcționării

5.3.1 Legislație

Unitățile de procesare a alimentelor sunt construite și operate în conformitate cu cerințele reglementare pentru a asigura siguranța alimentelor procesate pentru consum și siguranța ocupațională a personalului uzinei și a mediului. O unitate de iradiere a alimentelor, la fel ca orice altă uzină de procesare a alimentelor, este supusă acestor reglementări și trebuie să fie proiectată, construită și operată în conformitate cu reglementările relevante.

5.3.2 Cerințe pentru personal

Personalul unei unități de iradiere este supus secțiunilor relevante din Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969) pentru recomandările privind igiena personală și Standardului General pentru Alimentele Iradiate pentru recomandările privind necesitatea unui personal adecvat, instruit și competent.

5.3.3 Cerințe pentru controlul procesului

Cerințele pentru controlul procesului sunt incluse în Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983). Măsurarea dozei și monitorizarea parametrilor fizici ai procesului sunt esențiale pentru controlul procesului. Necesitatea unei evidențe adecvate, inclusiv înregistrări de dosimetrie cantitativă, este subliniată în Standardul General. La fel ca în cazul altor metode fizice de procesare a alimentelor, înregistrările sunt mijloace esențiale pentru controlul reglementar al procesării prin radiații ionizante. Dovezile pentru procesarea corectă, inclusiv respectarea oricăror limite legale sau tehnologice ale dozei, depind de menținerea unor înregistrări complete și precise de către unitatea de iradiere. Înregistrările unității leagă toate informațiile provenite din mai multe surse de la produsele alimentare Iradiate. Astfel de înregistrări permit verificarea procesului de iradiere și ar trebui păstrate.

5.3.4 Controlul dozei aplicate

Eficacitatea procesului de iradiere depinde de aplicarea corectă a dozei și de măsurarea acesteia. Măsurătorile distribuției dozei ar trebui să fie efectuate pentru a caracteriza procesul pentru fiecare produs alimentar; ulterior, dozimetrul ar trebui folosit în mod rutinier pentru a monitoriza execuția corectă a procesului în conformitate cu procedurile acceptate internațional.

Pentru anumite aplicații de sănătate publică sau carantină, pot exista cerințe specifice pentru a reglementa doza minimă absorbită, astfel încât să se asigure că efectul tehnologic dorit este realizat.

5.3.5 Controlul produselor și al stocurilor

Un sistem adecvat ar trebui să fie implementat astfel încât loturile specifice de produse alimentare să poată fi urmărite atât până la unitatea de iradiere, cât și la sursa de la care au fost primite pentru procesare.

Proiectarea uzinei și procedurile administrative ar trebui să asigure că este imposibilă amestecarea produselor alimentare Iradiate și neiradiate. Produsele sosite ar trebui să fie înregistrate și să primească un număr de cod pentru a identifica pachetele la fiecare pas din traseul lor prin uzina de iradiere. Toți parametrii relevanți, cum ar fi data, ora, puterea sursei, doza minimă și maximă, temperatura etc., ar trebui să fie înregistrați împotriva numărului de cod al produsului.

Nu este posibil să se distingă produsul iradiat de cel neiradiat  prin inspecție vizuală. Prin urmare, este esențial ca mijloacele adecvate, cum ar fi barierele fizice, să fie utilizate pentru a menține separate produsele Iradiate și neiradiate. Aplicarea unei etichete cu indicator de schimbare a culorii pe fiecare pachet, unde este cazul, oferă un alt mijloc de a distinge produsele Iradiate și neradiate.

6. Iradierea

6.1 General

Referință la Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983).

6.2 Determinarea procesului

Este important ca toate etapele în determinarea procedurilor de procesare să fie documentate pentru a:

  1. asigura că aplicarea procesului este conformă cu cerințele reglementare relevante;
  2. stabili o declarație clară pentru obiectivele tehnologice ale procesului;
  3. estima gama de doze care urmează să fie aplicată pentru a atinge obiectivul tehnologic bazându-se pe cunoștințe adecvate despre produsul alimentar;
  4. demonstra că iradierea probelor de test a fost efectuată pentru a confirma gama de doze estimate în condiții practice de producție;
  5. asigura că este posibil să se îndeplinească cerințele tehnologice, de exemplu, gama de doze și eficacitatea tratamentului, în condiții practice de producție; și
  6. stabili parametrii procesului în condiții practice de producție.

6.3 Dozimetrie

Practica de procesare prin radiații de succes depinde de capacitatea procesatorului de a măsura doza absorbită livrată fiecărui punct din produsul alimentar și din lotul de producție.

Diverse tehnici pentru dozimetrie, pertinente surselor de radionuclizi și mașinilor, sunt disponibile pentru măsurarea dozei absorbite într-un mod cantitativ. Practicile și ghidurile standard ISO/ASTM relevante pentru dozimetrie în unitățile de iradiere a alimentelor au fost dezvoltate și ar trebui consultate.

Pentru a implementa aceste practici de iradiere, unitățile ar trebui să fie suficient personalizate de către personal competent instruit în dozimetrie și aplicarea acesteia în procesarea prin radiații.

Calibrarea sistemului de dozimetrie utilizat în procesarea prin radiații ar trebui să fie trasabilă (adică, calibrată) la standardele naționale și internaționale.

6.4 Sisteme de dozimetrie

Dosimetrele sunt dispozitive capabile să furnizeze o măsurare cantitativă și reproductibilă a dozei printr-o schimbare în una sau mai multe dintre proprietățile fizice ale dosimetrelor ca răspuns la expunerea la energia radiațiilor ionizante. Un sistem de dozimetrie constă din dosimetre, instrumente de măsurare și standardele de referință asociate, precum și proceduri pentru utilizarea sistemului. Selecția sistemului de dozimetrie adecvat pentru procesarea prin radiații a alimentelor va depinde de o varietate de factori, inclusiv gama de doze necesare pentru a atinge un anumit obiectiv tehnologic, costul, disponibilitatea și ușurința de utilizare. Este disponibilă o varietate de sisteme de dozimetrie.

6.5 Dozimetrie și controlul procesului

În iradierea alimentelor, cantitatea cheie care guvernează procesul este doza absorbită. Aceasta este influențată de diverși parametri, cum ar fi: tipul, puterea și geometria sursei de radiații; viteza conveiorului sau timpul de staționare; densitatea produsului alimentar și configurația încărcării; precum și dimensiunea și forma purtătorului.6 Influența lor generală asupra distribuției dozei trebuie luată în considerare pentru a asigura că obiectivul tehnologic intenționat este atins pe întregul lot de producție.

Aplicarea procesării prin radiații este guvernată în principal de doza minimă absorbită realizată în distribuția dozei într-un anumit produs. Dacă doza minimă necesară nu este aplicată, efectul tehnic intenționat poate să nu fie realizat (de exemplu, inhibarea germinării, reducerea agenților patogeni). Există, de asemenea, situații în care aplicarea unei doze prea mari ar putea afecta calitatea alimentului tratat (de exemplu, arome sau mirosuri neplăcute.

6.6  Înregistrări ale iradierii

Procesatorii de radiații ar trebui să mențină înregistrări adecvate care să arate alimentele procesate, marcajele de identificare dacă sunt ambalate sau, dacă nu, detaliile de expediere, densitatea în vrac a alimentelor, rezultatele dozimetriei, inclusiv tipul dozimetrelor folosiți și detalii despre calibrarea acestora, data iradierii și tipul sursei de radiații. Toată documentația ar trebui să fie disponibilă personalului autorizat și accesibilă pentru o perioadă de timp stabilită de autoritățile de control al alimentelor.

6.7 Controlul pericolelor

Controalele privind pericolele microbiologice sunt descrise în Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969).

Procesatorul de radiații ar trebui să aplice principiile HACCP, așa cum sunt descrise în Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969), atunci când este cazul. În contextul general al HACCP, iradierea este un mijloc de reducere a pericolelor asociate cu paraziții infecțioși și contaminarea microbiană a alimentelor și poate fi utilizată ca metodă de control.

7. Depozitare și manipulare post-iradiere

Consultați Principiile Generale ale Igienei Alimentare (CXC 1-1969) pentru îndrumări generale privind depozitarea și manipularea.

8. Etichetarea

Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983) și Standardul General pentru Etichetarea Alimentelor Preambalate (CXS 1-1985) conțin prevederi pentru etichetarea alimentelor Iradiate, inclusiv simbolul (logo) recunoscut internațional și includerea informațiilor în documentele de expediere, respectiv pentru etichetarea alimentelor preambalate Iradiate. Toate etichetările alimentelor trebuie să îndeplinească orice cerințe suplimentare stabilite de autoritățile competente.

Referințe legale

Acest document este tradus din original, în mod aproximativ de către membrii voluntari ai Asociației Codex în scopul împărtâșirii științifice a informației de calitate fiind o analiză a textului și o prezentare. El nu reprezintă textul original în integralitate, un punct de vedere oficial sau o referință legală fiind o prezentare aproximativă a unor informații publice sau identificate pe siteuri publice. Pentru a face referințe legale vă rugăm să consultați documentul original pe siteul organizației care este proprietara documentului.  Aceste documente sunt cu titlu de prezentare pentru membrii Comunității Codex exclusiv în scop didactic, de studiu și analiză în folosul și pentru dezvoltare științifică. Ele sunt protejate de drepturile de autor și nu pot fi sub nici o formă copiate, descărcate sau multiplicate, sau utilizate în alt mod și nu sunt și nici nu pot fi comercializate în nici un mod sau utilizate în scop comercial. Indiferent de scop, multiplicarea, descărcarea sau utilizarea în alt mod decât citirea în scop didactic și științific al acestor materiale se face exclusiv pe răspunderea utilizatorului, celui care a efectuat acțiunea. Asociația Codex nu poate fi făcută răspunzătoare de acțiunea utilizatorului fiind exonerată de utilizator cu privire la aceste aspecte.

Pentru detalii consultați Termeni și condiții