Ca specialist implicat în optimizarea proceselor din diverse industrii, am avut de-a face cu numeroase provocări, însă rareori am întâlnit un subiect atât de frustrant și de confuz pentru antreprenori precum implementarea programului HACCP. Întâlnirea cu un prieten antreprenor și echipa lui mi-a oferit o perspectivă șocantă asupra modului în care aceste programe sunt percepute și aplicate în realitate. În teorie, HACCP este un instrument valoros pentru asigurarea siguranței alimentare, menit să protejeze consumatorii și să ajute afacerile să se conformeze standardelor. În practică, însă, documentația stufoasă, jargonul tehnic și abordarea greșită a implementării transformă acest instrument într-un coșmar birocratic.

Astăzi am avut o revelație. Discutam cu un prieten antreprenor și echipa lui despre optimizarea producției. La un moment dat, un tehnolog îmi spune că nu se poate face o anumită modificare, care, de altfel, ar fi fost extrem de avantajoasă, din cauza programului HACCP. Am fost foarte confuz câteva minute, timp în care doamna respectivă încerca să îmi explice situația. Antreprenorul, vădit enervat, răbufnește: „Dar dă-l dracului de program! Am plătit o căruță de bani pe o tâmpenie care nu ne ajută cu nimic. Ar trebui să-l arunci!”.

Atunci parcă ceva m-a lovit în moalele capului. Stați puțin să îmi revin: cum adică aveți un program HACCP inutil și de aruncat? Mai grav, cum nu putem optimiza ceva din cauza lui? Din acel moment, toate discuțiile noastre de câteva săptămâni s-au spulberat în neant. 

Am cerut programul HACCP. Vine doamna respectivă cu două bibliorafturi, cred că peste 1.000 de pagini. Este vorba despre o firmă de producție de prăjituri destul de mică – o combinație între manufactură și fabrică – care încerca să se optimizeze și să găsească soluții pentru reducerea costurilor. Eu, de câteva săptămâni, mă plimbasem prin făbricuță împreună cu prietenul meu, încercând să vedem ce putem schimba. Din ce observasem și știam, nici nu m-am gândit la PCC-urile din unitate, deoarece practic nu prea sunt. Ce poate fi așa de complicat în a combina făina cu apa, zahărul și tot felul de prafuri ca să faci fursecuri și alte chestii similare?

Acum stau cu un teanc de hârtii în brațe și mă uit fascinat la 10 PCC-uri. Zece bucăți, nu unul sau două! Este ireal.

Vine prietenul meu și râde. „Ce ești așa de confuz, colegu’? Ce faci cu hârtia aia igienică? De fapt, nici pentru asta nu e bună, că e tare.” Și râde zgomotos. Apoi începe să îmi povestească cum, la un control de acum ceva timp, l-au obligat să implementeze HACCP. Apoi, au venit niște doamne cu „diplome de HACCP” și au cerut o căruță de bani, pe motiv că este o fabrică cu multe produse și e mult de lucru.

Pentru a nu lungi această poveste de groază, vă spun concluziile la care am ajuns eu:

Programele HACCP sunt inutile.

Dragi antreprenori, aveți perfectă dreptate. Nu pot avea niciun argument prin care să vă conving că nu este așa. Realitatea este că le-ați plătit pentru că așa v-au cerut niște inspectori. Ați primit unul sau două dosare pline de maculatură inutilă. Sunt aproape sigur că ați încercat să le citiți, să înțelegeți ce să implementați. Și când ați văzut ce idioțenii scrie acolo, probabil că ați turbat de nervi.

Aveți dreptate să spuneți că Uniunea Europeană vrea să distrugă economia și producția autohtonă. Că este o coaliție monstruoasă care vrea să anihileze industria alimentară din România. Că sunt mii de legi care aproape că suprareglementează.

Doar că adevărul este mult mai dureros: noi suntem cei care ne punem piedici. Și avem un talent înnăscut pentru asta.

Aceste programe sunt inutile deoarece sunt făcute inutilizabile. Foarte multe HACCP-uri sunt o tâmpenie. Poate spuneți că am deviat de la subiect. Nu. Sunt perfect conștient de ceea ce spun și vreau să o spun exact așa cum este.

Despre aplicarea HACCP

Nu m-am ocupat direct de HACCP, fiind specializat pe optimizări. Dar în toate echipele cu care am lucrat, colegii care realizau HACCP îmi sugerau permanent noi soluții și noi ipoteze de lucru. Pur și simplu, cu cât optimizam mai bine, cu atât se simplifica tot programul SMSA.

Cum să mai aibă un antreprenor încredere într-un maldăr de maculatură inutilă? A investit bani, timp, viață în afacerea lui și trebuie să asculte un personaj care explică doct ce importanță au programele de igienă și respectarea legislației. Acea legislație care are peste 4.000 de pagini și pe care nici măcar el nu le-a citit vreodată.

Întrebări fără răspuns

 Ce să aplice omul, după ce a dat cel puțin 1.500 de lei (în cel mai norocos caz) sau, mai frecvent, 3.000 de lei, și a deschis un dosar cu cel puțin 600 de pagini scrise cu font de 13-14, ca să pară mult și important?

 Cum poate cineva să înțeleagă ceva practic? Ce trebuie să facă pentru ca produsul să fie sigur?

 Haideți să vă arăt câteva monstre din mai multe programe HACCP. Nu pot să vă arat toate tâmpeniile scrise fără nici o legătură cu igiena și siguranța alimentelor. Sunt sute de pagini. Ce este mai jos este doar un fir de nisip.

 

Explicație: HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) - este un sistem preventiv de management al siguranței alimentare, care identifică, evaluează și controlează riscurile biologice, chimice și fizice pe parcursul întregului proces de producție și distribuție a alimentelor, asigurând produse sigure pentru consum. Ce este tâmpenia asta?

 

nasol2

 

nasol3

 

nasol4

 

nasol5

 

Și una care zguduie HACCP din temelie:

nasol6

Aștept cu încredere să aflu care sunt microorganismele care se "pot încă multiplica" între -10 și - 18C ce sunt incluse în programele HACCP ca și pericole și corespund acestei atenționări.

 

Concluzia mea?

Programul HACCP, în forma în care este făcut de multe ori, este doar o compilație de legi și standarde, presărată cu puncte și virgule adăugate la întâmplare. Rezultatul? O documentație inutilă, care frustrează antreprenorii și îi face să respingă complet orice inițiativă de optimizare.

Aceasta este realitatea cruntă cu care se confruntă antreprenorii. Aceste tipuri de HACCP sunt, pur și simplu, inutile. Nu aveți ce aplica din ele, nu aveți nevoie de ele decât la control. " Șefu a venit controlul și cere chestia aia groasă...ăăăă!" "Da, vezi că e acolo pe raftul ală. Șterge puțin prafuld e pe el să pară utilizat, zile că tu că ești sefu cu aplicat aia și vezi ce vor". Asta înseamnă acum HACCP în România.

Este cineva care să mă contrazică? Suport orice comentariu....

Toate cele bune și așa cum spunem noi 

Să auzim numai de bine.

Autorul articolului

Author Name
Voicu Sebastian
Consultant