Opinia Comisiei Europene în această chestiune este următoarea:
"Mulsul și depozitarea laptelui în cadrul fermei sunt considerate producție primară, iar laptele crud este considerat produs primar. Prin urmare, excluderea de la cerința UE este posibilă în anumite condiții. Condițiile pentru exceptarea de la cerințele UE pentru furnizarea directă de lapte crud sunt:
- laptele crud (neprocesat) este furnizat de către fermier sau
- laptele crud este furnizat direct consumatorului final sau magazinului local de vânzare cu amănuntul și
- laptele crud este furnizat în cantități reduse.
În cazul în care laptele crud este furnizat în cantități reduse în mod direct consumatorului final sau magazinului local de vânzare cu amănuntul care furnizează acest lapte în mod direct consumatorului final, o astfel de activitate este exceptată de la cerințele generale și specifice ale UE privind igiena. Nu este nevoie de aprobare. Totuși, statele membre trebuie să adopte
măsuri naționale pentru aceste activități. În cazul în care nu au fost adoptate măsuri naționale sau activitatea dumneavoastră nu respectă normele stabilite la nivel național, sunt aplicabile cerințele generale și specifice ale UE privind igiena. În plus, laptele crud trebuie să provină, fără excepție, de la efective de bovine, inclusiv bivoli, ovine și caprine care, în conformitate cu legislația UE, sunt oficial indemne de bruceloză bovină, ovină și caprină și de tuberculoză bovină.
Prin urmare, dumneavoastră, în calitate de fermier, trebuie să verificați:
- dacă în propriul stat membru au fost adoptate măsuri naționale privind furnizarea directă de lapte crud;
- ce se consideră a fi o cantitate redusă în propriul stat membru și dacă puteți beneficia de această posibilitate;
- care sunt normele care se aplică în propriul stat membru."
Opinia noastra este: contactați medicul veterinar oficial și DSVSA local care vă vor îndruma conform practicilor locale.