Comisia Europeană în regulamentele privind igiena prezintă o definiție pentru „măcelărie”. Normele UE privind igiena se aplică în funcție de activitățile desfășurate în mod efectiv în aceste unități. În primul rând, în România taveți nevoie doar de înregistrare . Înregistrare înseamnă că trebuie să trimiteți autorității competente informații cu privire la unitatea/activitățile dumneavoastră, dar vă puteți începe imediat activitatea; autorizare înseamnă că, în urma unei astfel de cereri, autoritatea competentă trebuie să facă o vizită la unitatea dumneavoastră și să o autorizeze înainte de a putea începe operațiunile. Unitățile denumite în mod obișnuit „măcelării”, care furnizează doar carne sau produse din carne direct consumatorului final (fără sacrificarea animalelor), sunt considerate unități de vânzare cu amănuntul. Prin urmare, acestea trebuie doar să fie înregistrate. Legislația UE nu impune aprobarea acestui tip de magazine.
În al doilea rând, se aplică anumite cerințe ale UE cu privire la măcelării. Sunt aplicabile cerințele generale de igienă, inclusiv procedurile bazate pe HACCP. Trebuie reamintit faptul că, în special în magazinele mici, procedurile bazate pe HACCP pot fi puse în aplicare într-un mod flexibil. Exită prezentat pe website un documente specifice pentru a oferi orientări cu privire la flexibilitatea punerii în aplicare a procedurilor bazate pe HACCP în întreprinderile din sectorul alimentar la nivelul comerțului cu amănuntul.